Spelinspektionens kamp mot olaglig spelverksamhet

Spelstart.se - Spelinspektionens kamp mot en ljusare spelkultur

Vi pratar mycket om hur viktigt det är med en Svensk spellicens och att vi enbart ser till att samarbetar med spelbolag som har en sådan. Spelinspektionens kamp mot olaglig spelverksamhet anser vi vara viktig för våra spelare. Att ha en Svensk spellicens sätter höga krav på spelbolagen där man riktar stor fokus på välmående av spelarna där ett sunt spelande spelar stor roll. Men licensen bidrar ju självklart till en intäktskälla till Sverige då bolagen betalar skatt för vinsterna till Sverige. Så vad gör egentligen spelinspektionen för att motverka olaglig spelverksamhet och vad klassas egentligen som olaglig spelverksamhet? Vi kikar lite närmare på ämnet för att skapa en förståelse.

Olaglig spelverksamhet

Vad är egentligen en olaglig verksamhet enligt spelinspektionen? Listan kan självklart göras väldigt lång, men i korta drag handlar det om online casino spel som riktas mot den svenska marknaden som inte har en Svensk spellicens, det spelar alltså ingen roll om spelbolaget är i Sverige eller ett annat land. Hur riktar man som spelbolag då in sig på den Svenska marknaden utan en licens? Jo, vi tar och tittar på några alternativ som är ett ”olagligt beteende”:

  • Erbjuda insättningar och uttag i Svensk valuta
  • Att .SE domäner används till verksamheten
  • Språket på sidan är på Svenska
  • Kundtjänst och support som talar Svenska

Exemplen är givetvis inte alla, men några få och många fler finns därtill fastän alla ändå inte kan vara nerskrivna. Det kommer säkert att dyka upp fler exempel som man bedömer strider mot regelverket.

Sen finns det ändå aktörer därute som använder sig utav geoblockering och inte tillåter Svensk spelare att komma in på sidan. Medan det tyvärr finns dem som ändå riktar sig mot Svensk spelare, oftast finns dessa spelbolag tyvärr även skrivna utanför EU och Sverige.

Spelinspektionen förbjuder aktörer att tillhandahåll spel i Sverige

Självklart kämpar spelinspektionen med att förbjuda aktörer från att tillhandahålla spel i Spelinspektionens kamp mot olaglig spelverksamhet. Men det är klart att det inte kan identifiera alla på egen hand, därför är ett samarbete med aktörerna på marknaden väldigt viktig. Ett samarbete för att bibehåll en sund spelmarknad i Sverige ligger nog många varmt om hjärtat. Tänk dig själv om du hade ett spelbolag i Sverige med en Svensk spellicens och gjorde rätt ifrån dig. Hade du låtit någon som inte har detta att göra samma sak i Sverige eller har du gjort allt i din makt för att göra rätt och anmäla till någon då det anses som olagligt? Spelbolagen i Sverige med Svensk spellicens har höga krav på spelansvar så som spelvanor och bonusar. Självklart ska vi tillsammans hålla detta så bra det går och värna om våra svenska spelare.

Spelinspektionen ställer även krav på större koncerner med fler spelbolag i portföljen, bara för att ett av spelbolagen har en licens innebär det inte per automatik att alla andra spelbolag i koncernen får vara med. Tvärtom, samtliga spelbolag måste ha en godkänd Svensk spellicens för att tillhandahålla online spel på den Svenska marknaden. Du kan läsa mer om detta och mycket annan nyttig information om inne hos spelinspektionen.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Spelinspektionens kamp mot olaglig spelverksamhet

Har alla spelbolag en Svensk spellicens?

Nej, alla har inte en Svensk spellicens.

Skattar bolag som har en Svensk spellicens till Sverige?

Ja, självklart - det är en del av alla fördelar.

När trädde den nya spellagen i Sverige ikraft?

Dagen var 1 januari 2019!

Måste spelbolag erbjuda kunder möjlighet till spelpaus om jag har en Svensk licens?

Absolut! Det har dem som en skyldighet och mycket annat för att skydda spelarna från ett beroende.

Får man som spelbolag erbjuda kunder mer än en bonus?

Nej, spelbolagen får erbjuda en ny kund en ny bonus, en gång vid registreringen.

Relevanta nyheter